Att välja kikare

Innehåll: Kikaretyper l Förstoringsgrad l Objektivdiameter l Synfält l Närgräns l Utträdespupill l Optisk kvalitet l Kikarekonstruktioner l Vattentäta kikare l Kikare för glasögonbärare l Kikarevård


OLIKA TYPER AV KIKARE
Hur kikaren ska användas avgör naturligtvis valet av kikare. Förstoringsgrad, ljusstyrka, fukttålighet och vikt är viktiga saker att tänka på. En kikare som inte används för att den är för tung och klumpig känns som en ”dålig” kikare. På fjällvandringen och på resor passar kanske en liten och lätt minikikare bättre. En båtkikare bör inte ha för stor förstoring eftersom det kan bli svårt att hålla den stilla i en gungande båt. Fågelkikaren kan däremot ha större förstoring. En tubkikare med extra stor förstoring är ett bra komplement till fågelkikaren.



FÖRSTORINGSGRAD
På varje kikare finns en sifferkombination, t ex 10x32. Den första siffran anger förstoringen. En 10x32-kikare har alltså 10 gångers förstoring. I praktiken innebär det att ett föremål som befinner sig 100 meter från betraktaren upplevs i kikaren som om det vore 10 meter bort.




OBJEKTIVDIAMETER
Den andra siffran på kikaren anger objektivets diameter i mm, till exempel 32 mm om kikaren anger 10x32. En större diameter ger en mer ljusstark bild. För betraktning under dagtid är en objektivdiameter på 20-25 mm fullt tillräcklig men i skymning måste objektivets diameter vara större för att släppa in mer ljus.


SYNFÄLT - HUR BRED ÄR BILDEN?
Synfältstalet anges i grader eller i meters synfält på 1000 meters avstånd. Ett synfält på 7º motsvarar en bredd på cirka 124 meter på 1000 meters håll. Generellt gäller att ökad förstoring minskar synfältet. Vissa kikaremodeller har extra brett synfält.


NÄRGRÄNS
Närgränsen är ett mått på hur nära ett föremål kan ses skarpt. Närgränsen varierar med typen av kikare. Båtkikaren till exempel har en sämre närgräns eftersom behovet av god närgräns inte är så stort på båten. I naturen däremot kan en kort närgräns ge ett större användningsområde. Man kan till exempel betrakta fjärilar eller blommor och njuta av en hel värld av nya upplevelser.



UTTRÄDESPUPILLEN
Utträdespupillen i kikarens okular har betydelse för skymningsseendet, och upplösningen på det man ser är helt beroende av utträdespupillens storlek. Denna beräknas genom att dividera objektivdiametern med förstoringen. För en kikare med kombinationen 7x50 blir utträdespupillen 7,14 mm. Detta motsvarar den maximala pupillöppningen hos det mänskliga ögat.


OPTISK KVALITET
För att förhindra att ljus reflekteras bort från optiken läggs ett tunt metallskikt på linsernas ytor. Detta kallas antireflexbehandling eller coating. En bra antireflexbehandling släpper in mycket ljus och har stor betydelse för kikarens bildkvalitet. Vissa tubkikare är utrustade med ett speciellt glas för att korrigera färgfel. Kromatisk aberration är ett optiskt fenomen som uppstår i alla längre linssystem som till exempel tubkikare eller större teleobjektiv. Ett fluoritglas kompenserar detta fel och en korrekt färgåtergivning ges. Olika tillverkare löser detta på olika sätt och därför kan det kallas både HD, ED, APO eller fluorit. Resultatet är dock detsamma.



KIKAREKONSTRUKTIONER
En vanlig kikare är uppbyggd av två sammansatta prismor i varje rördel. Prismorna tillhör de viktigaste delarna i en kikare. Det finns två typer av kikarekonstruktioner; Porroprismor (ZCF) och takkantsprismor (DCF). Porroprismorna är vanligast förekommande. Takkantsprismor är en modernare konstruktion som gör kikaren mindre och smidigare. En annan fördel med takkantsprismor är att de optiska rören är helt raka.


VATTENTÄTA KIKARE
Använder du ofta din kikare i fuktig miljö eller regn ska du absolut investera i en vattentät kikare. En sådan är fylld med kvävgas. Det gör att kikaren klarar vattentryck ned till 3 meters djup utan att optiken eller mekaniken skadas.


KIKARE FÖR GLASÖGONBÄRARE
Tittar du med glasögon i en vanlig kikare begränsas synfältet på grund av att avståndet mellan ögon och okular blir större. På kikare för glasögonbärare kan ögonmusslorna vikas eller tryckas ner. Ögat kommer då närmare okularet och synfältet blir större.


KIKAREVÅRD
Ta för vana att alltid rengöra linserna på din kikare efter varje användningstillfälle. Det gör du lättast med optikrengöringspapper eller duk. Sandkorn och dylikt tas bort med en blåspensel. Om du har fått fettfläckar på optiken rengör du med vatten och några droppar alkohol eller med speciell rengöringsvätska som finns att köpa hos oss i butiken. När du förvarar din kikare bör den ligga svalt och torrt. Tänk också på att stora temperaturväxlingar kan påverkar optiken.