Kom igång med fågelfotografering

Fågelfotografering är en populär hobby som kräver tålamod, skicklighet och rätt utrustning. Att fånga vackra bilder av fåglar i deras naturliga miljö kan vara en utmaning, men med rätt utrustning, teknik och kamerainställningar kan du få ett fantastiskt resultat. I denna artikel kommer jag att gå igenom några praktiska tips för fågelfotografering, inklusive vilken utrustning du behöver, olika gömslen och kamerainställningar för att få de bästa bilderna.



Utrustning du behöver för att fotografera fåglar

Som fågelfotograf kan det vara en utmaning att välja rätt utrustning. Faktum är att rätt tillbehör spelar en stor roll för att kunna fotografera fåglar i olika ljusförhållanden och rörelser.

Kamera för fågelfotografering

En systemkamera är bäst för fågelfotografering tack vare utbytbara objektiv, snabb autofokus och hög bildkvalitet. En DSLR-kamera (spegelreflex) eller spegellös kamera är idealiskt eftersom de ger dig möjlighet att använda olika objektiv och inställningar för att fånga detaljerade bilder av fåglarna. Många naturfotografer föredrar kamerahus med fullformatsensor (tyngre) men APS-C sensor duger bra för att fotografera fåglar.

Objektiv

Ett långt teleobjektiv är viktigt för att kunna zooma in på fåglarna på avstånd. Ett kameraobjektiv med en brännvidd på minst 400 mm rekommenderas för fågelfotografering, men ju längre brännvidd desto bättre för att kunna fånga fåglarna i detalj. Det finns lätta telezoomar från olika tillverkare med en brännvidd på 150-600 mm. Du slipper då byta objektiv om fågeln kommer för nära. Moderna objektiv har bildstabilisering. Denna teknik förbättras hela tiden och gör att du klarar av att ta skarpa bilder med relativt långa exponeringstider utan stativ. Ibland kan det fungera att använda slutartiderna 1/100 och 1/200 med ett 600 mm-objektiv.

Stativ

Ett stadigt kamerastativ är viktigt för att undvika skakiga bilder, särskilt när du använder ett långt teleobjektiv. Använd gärna ett stativ med videohuvud för att kunna följa fåglarnas rörelser smidigt. Bättre än kulled! Moderna teleobjektiv med bildstabilisering gör dock att det blir lättare att klara sig utan stativ vid bra ljusförhållanden. Du kan också använda objekt i naturen för att få stöd. Om du fotograferar liggande på marken behöver du inget stativ.

Bländare och ISO

När du fotograferar fåglar kan en stor bländaröppning (t.ex. f/5.6 eller lägre) vara önskvärd för att kunna få en suddig bakgrund och skarpa detaljer på fågeln. Använd gärna objektivets minsta bländare = största öppningen. Anpassa också ISO-inställningen för att få tillräckligt med ljus i bilden utan att introducera för mycket brus. Men, var inte rädd för att köra med höga ISO-tal under fotograferingen. Det är lättare att i efterhand åtgärda brusiga bilder än suddiga bilder. Det finns ett antal bildbehandlingsprogram som kan göra underverk med dina fågelfoton när du arbetar med dem i datorn.

Fjärrutlösare

En fjärrutlösare kan vara till stor hjälp för att undvika skakiga bilder när du trycker på avtryckaren. Det gör det även enklare att ta bilder med längre slutartider utan att röra kameran.

H2. Viktiga kamerainställningar vid fågelfotografering Kamerainställningarna har en stor inverkan på resultatet vid fågelfotografering. Genom att justera inställningar för rörelse, ljus och fokus kan du säkerställa att dina bilder blir skarpa och detaljrika.

Slutartid

Använd en snabb slutartid (t.ex. 1/1000 eller snabbare) för att frysa rörelserna hos fåglarna och undvika suddiga bilder. Experimentera gärna med olika slutartider. Du kan få coola effekter om du använder långa slutartider på ett kreativt sätt. Tex kan vingrörelserna blir suddiga men huvudet/ögonen blir skarpa!

Autofokus och multiexponering

Använd kontinuerlig autofokus för att följa rörliga fåglar och hålla dem i fokus under hela tiden du tar bilder. Kameratillverkarna har olika system för autofokus. På de modernaste modellerna finns inställningar så att kameran automatiskt hittar fågeln i sökaren och fokuserar på fågelns öga. Läs på hur just din kamera fungerar! Använd gärna ”multiexponering”. Moderna kameror klara att ta upp till 20 (ibland 40) bilder per sekund. När du fotograferar flygande fåglar med denna funktion har du möjlighet att välja exakt den position hos fågeln du önskar.

Vitbalans

Justera vitbalansen för att få korrekta färger i dina bilder, särskilt om du fotograferar i olika ljusförhållanden. Mitt tips: använd autoläget – det är säkrast!

Fotografera fåglar från gömsle

Det finns olika typer av gömslen. Vid en del fågellokaler finns fasta gömslen, oftast byggda av trä med luckor eller fönster där du kan se eller fotografera fåglarna genom. En fördel med gömslet är att du kommer nära fåglarna och du ostört kan fotografera dem. Betydligt mer flexibelt är att fotografera från ett tältgömsle. Du kan placera det helt fritt i naturen (kontakta markägaren och kolla så du inte stör häckande fåglar). Tältgömslen finns i många olika modeller. En del kan du övernatta i. Du bör också fundera på om du vill fotografera liggande på marken eller sittande på pall eller stol. Kolla vad ditt gömsle har för möjligheter med luckor/fönster! Om du fotograferar liggande klarar du dig utan stativ och kan i stället låta objektivet vila på filtar eller påsar du fyller med torkade bönor eller ärtor.

Fler tips


• Tänk på att ljuset är finare tidigt på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen är ljuset för det mesta hårt och tråkigt
• Om du fotograferar fåglar från en låg position, gärna liggandes på marken, får du oftast läckrare bilder när du hamnar på samma höjd som fågeln!
• Prova gärna olika vinklar i förhållande till solen. Ex: medljus, direkt motljus eller sidljus. Du får helt olika känsla i bilderna.
• Låt dig inspireras av andra duktiga fågelfotografer. Du kan hitta mycket inspiration på exempelvis Instagram.

Med rätt utrustning, inställningar och teknik kan du få fantastiska bilder av fåglar i deras naturliga miljö. Ta dig tid att lära dig mer om fåglarnas beteende och var beredd att vara tålmodig för att få de bästa bilderna. Lycka till med din fågelfotografering!

Mer om Jim Sundberg

Jim, som är uppväxt i Stockholm och gotlänning sedan 1990, driver GotlandNature. GotlandNature erbjuder naturupplevelser på Gotland i form av fågelskådning, örnsafari och kurser i fågelskådning och naturfotografering. Jim brinner för att dela med sig av sina kunskaper till nybörjare och mer erfarna naturintresserade. Under många år har Jim skådat fågel utomlands. Några av Jims specialistkunskaper är fågelläten samt identifiering av vadare och rovfåglar.

  • Text: Jim Sundberg/GotlandNature
  • Instagram: https://www.instagram.com/gotlandnature/