Ta hand om din kikare

kikarevårdtransp

En kikare som sköts på ett bra sätt kan i många fall bli en livslång följeslagare. Här har vi samlat användbara tips för att förlänga livslängden på din kikare.

För dig som letar efter en ny kikare eller vill veta mer om våra modeller kan du ta en titt på vårt stora utbud online eller i vår butik på Hornsgatan i Stockholm.

Under användning

Kikare är känsliga för stötar och det vanligast problemet som brukar uppstå är stötskador under användning. När en kikare tappas i golvet eller får en smäll kan prismorna flyttas, vilket leder till en dubbelbild. Detta går oftast att reparera men täcks inte av garantin, kostnaden kan därför bli relativt hög.

Ett tips är att alltid använda remmen runt halsen när du använder kikaren, många stötskador uppstår när kikaren tappas då man snabbt plockar fram den. Titta aldrig mot solen genom kikaren, då detta kan orsaka allvarliga ögonskador.

Förvaring

För att din kikare ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att tänka på förvaringen. En kikare ska alltid förvaras torrt och i rumstemperatur, se till att lägga tillbaka den i sitt fodral när den inte används, tillsammans med frontlins- och okularskydden. Dessa skyddar effektivt mot smuts, fukt och stötar samt bevarar kikarens funktion. Om du reser ska kikaren packas i handbagaget, så slipper du tråkiga överraskningar när du kommit fram.

Solljus & temperaturförändringar

Det är viktigt att undvika att kikaren ligger i direkt solljus för länge. Du ska aldrig lämna din kikare i en varm bil, eftersom temperaturen snabbt kan bli så hög att den skadar både linser och konstruktion. Solljuset kan även skada kikarens funktioner och gummidetaljer, som att ögonmusslorna kan torka och spricka. Tänk på att inte lägga kikaren lös i bilen där den lätt kan få skador om den skumpar runt.

I båten eller kajaken

Om du är nära vatten, använd en flytrem för att förhindra att kikaren sjunker om det finns en risk att den kan plumsa i. Många kikare är idag helt vattentäta och klarar ett snabbt dopp, men utan flytrem kan de sjunka snabbt. Remmen gör det enkelt att fiska upp kikaren och fortsätta använda den.

Om din kikare fallit i vattnet är det alltid en bra idé att konsultera butiken där du köpt den, du kan få hjälp att kontrollera om några skador uppstått eller ge dig råd om eventuell service så kikaren fungerar som den ska.

Rengöring

För att ta hand om din kikare på bästa sätt rekommenderar vi att du följer dessa steg vid rengöring:


- Blås bort eventuella små gruskorn eller hårda partiklar från linsytan med en blåsbälg eller tryckluft på burk.

- Rengör linserna försiktigt med en för ändamålet avsedd rengöringsduk eller engångspapper. Använd inte skjortärmen eller en gammal näsduk.

- Förvara rengöringsduken i en plast- eller tygpåse, inte löst i fickan, där den kan samla smuts och skräp.

- Vid mycket fett och smuts på linserna, använd en fettlösande rengöringsvätska eller ta ett glas ljummet vatten med en droppe diskmedel för att lösa upp fett.

- Många moderna kikare har dessutom ögonmusslor som går att skruva bort vilket gör det lättare att rengöra runt okularlinserna.

- Om kikaren har varit utsatt för mycket saltvatten är det lämpligt att torka av den med en fuktig trasa eller handduk för att slippa saltavlagringar.


Ha för vana att rengöra kikarens linsytor med jämna mellanrum. Inte sällan kommer kunder in med sina kikare till oss i butiken och säger att deras kikare har blivit sämre med tiden. Då tittar vi på den och ser att linserna aldrig har blivit rengjorda och är ingrodda med smuts. Efter en ordentlig rengöring, brukar kunden säga att kikaren är som ny igen.

I butiken hittar du flera olika kompletta kit med rengöringsprylar.