En kikare som sköts på ett bra sätt kan i många fall bli en livslång följeslagare. Inga batterier som behövs bytas (ok, det finns visst kikare med batterier, för belysning av kompass eller stabilisering men de är få), inga programvaror och inga uppdateringar. En kikare är egentligen en ganska enkel uppfinning men för många mycket uppskattad och för en del oumbärlig. Här kommer några tips som du kan tänka på för att förlänga livslängden på din kikare. Lycka till!
Undvik stötar och slag Det absolut vanligast problemet som brukar uppstå på en kikare uppstår på grund av stötskador. Det som kan hända när en kikare tappas i golvet eller får en smäll är att ett prisma i kikaren flyttas och en så kallad dubbelbild uppstår. Detta går oftast att laga men går inte på någon garanti och kostnaden kan i vissa fall bli relativt hög. Lägg inte kikaren lös i bilen där den lätt kan få skador om den skumpar runt. Ha kikaren i handbagaget när du reser så slipper du tråkiga överraskningar när du packar upp.
Använd väska och rem För att undvika stötskador bör kikaren förvaras i sin väska eller fodral. De oftast medföljande frontlins- och okularskydden fyller också en funktion som skydd mot smuts, fukt och till viss mån stötar. När kikaren väl ligger i sin väska bör den förvaras torrt och i rumstemperatur. Ett tips är också att alltid använda remmen och ha den runt nacken, många gånger uppstår stötskador när kikaren tappas då man snabbt plockat fram sin kikare och glömt hänga den runt halsen.
Rengöring Börja med att blåsa bort eventuella små gruskorn eller hårda partiklar från linsytan med en blåsbälg eller tryckluft på burk. Rengör sedan ytan med en för ändamålet avsedd rengöringsduk eller engångspapper, inte skjortärmen eller din gamla näsduk. Förvara rengöringsduken i en plast-/tygpåse eller i en liten burk, inte i fickan på jackan som förmodligen är full med skräp. Om linsytorna har mycket fett och smuts på sig kan du behöva använda en fettlösande rengöringsvätska. Du kan även ta ett glas ljummet vatten och en droppe diskmedel för att lösa upp fett och smuts. Många moderna kikare har dessutom ögonmusslor som går att skruva bort vilket gör det lättare att rengöra runt okularlinserna. Om kikaren har varit utsatt för mycket saltvatten är det lämpligt att torka av den med en fuktigt trasa eller handduk för att slippa saltavlagringar.
Ha för vana att rengöra kikarens linsytor med jämna mellanrum. Inte sällan kommer kunder in med sina kikare till oss i butiken och säger att deras kikare har blivit sämre med tiden. Då tittar vi på den och ser att linserna aldrig har blivit rengjorda och är ingrodda med smuts. Efter en ordentlig rengöring, som ibland kan ta lite tid, brukar kunden säga att kikaren är som ny igen.
I butiken hittar du flera olika kompletta kit med rengöringsprylar.
Solljus Lämna inte kikaren framme i direkt solljus under en längre period. Värmen kan påverka kikarens funktion och egenskaper, bland annat kan gummeringen på kikaren och ögonmusslorna torka och spricka. Titta aldrig direkt mot solen genom din kikare, det leder till allvarliga ögonskador.
I båten eller kajaken. Använd en flytrem om du är nära vatten och det finns en risk att kikaren kan plumsa i. Många kikare är idag helt vattentäta och klarar ett snabbt dopp, men däremot sjunker en kikare som en sten. En flytrem gör istället att du lätt kan fiska upp kikaren och börja använda den igen.