Fågelskådning på Gotland


Skärfläcka. Fotograf: Torsten Green-Petersen


Skärfläckorna kommer redan i mars
Vi blickar ut över en grund havsvik på sydöstra Gotland. Ute på en flack revel trängs över 50 skärfläckor i sin svartvita eleganta dräkt.
-Det här är kanske Gotlands bästa lokal för skärfläcka berättar fågelskådaren och naturguiden Jim Sundberg. Skärfläckorna anländer tidigt. Redan i mars inspekterar de lämpliga häckningsområden. Jim fortsätter.
-Närsholmen har alltid något att erbjuda alla fågelskådare oavsett om du är nybörjare eller en hårdskådande kryssare. Under ett par intensiva oktoberveckor brukar de hårdskådande gotlänningarna trängas i talldungen där ute för att få korn på någon blåstjärt, brunsångare eller en rar skvätta. Året om är det ett rikt fågelliv.
Närsholmen är en låg halvö rejält påverkad av betande nötkreatur. Under vintern brukar det ligga en stor flock salskrake i Austerviken. Det finns alltid sällskapande bläsänder och krickor. Denna vik utnyttjas också av havsörnar som är ute efter fisk. Visste du förresten att Gotland hyser världens tätaste bestånd av kungsörn? Hela 65 par häckar från Fårö i norr till Sundre i söder. Bäst tid att se örnarna är under perioden september – april.
En tur till Gotland sen vår eller under försommar ger mycket för fågelskådaren. Vill du se halsbandsflugsnappare - är det denna ö som gäller. ”Halsbandaren” är klart vanligare än sin lite försiktigare släkting svartvita flugsnapparen. Du hittar den i olika miljöer. Ren lövskog och ängen är de säkraste platserna att spana efter den läckra lilla snapparen. Den finns också i blandskog och ren tallskog. De första individerna kommer från övervintringsområdena i södra Afrika redan i slutet av april. Då kan du njuta av den lite udda och sparsmakade sången.


Kungsörn. Fotograf: Torsten Green-Petersen


Stora Karlsö är ett fågelparadis.
Ett givet besök är förstås Stora Karlsö med sina tiotusentals sillgrisslor och tordmular. Runt första juli är det intensivt vid fågelbergen. Sillgrissleungarna är på väg att hoppa. De har under några veckor blivit matade av pappa och mamma med sill och skarpsill. Nu är det dags att stifta bekantskap med det våta elementet. Pappa sillgrissla ligger nedanför klippan och lockar på ungen. Ungen kastar sig ut och slår handlöst i backen under. Som tur är kroppens skelett och brosk utformat så att ungen inte får några men av kraschen.
-Grisslorna spelar huvudrollen i intressant forskning om Östersjöns ekosystem, berättar Jim. Han fortsätter:
-Många av ungarna vägs och märks varje år i juli och bildar ett basmaterial som ger ledtrådar till vart vårt känsliga brackvattenhav är på väg.
På Stora Karlsö finner du även den sällsynta höksångaren. Denna kalkstensklippa mitt i Östersjön är kanske bästa stället i Sverige att uppleva den klumpiga och intressant tecknade tättingen på. Under maj och juni finns också det gott om orkidéer på den magra alvarmarken. Du hittar arter som krutbrännare, Adam och Eva samt Sankt Pers nycklar. GotlandNature arrangerar kurser i fågelskådning på Stora Karlsö i maj och juni. Om du vill besöka ön tar du båt från Klintehamn söder om Visby.


Stora Karlsö. Fotograf: Jim Sundberg


Fantastisk fågelskådning på Fårö
Om du är på Gotland måste du lägga ett par dagar på Fårö, som erbjuder fantastisk fågelskådning. Det karga och öppna landskapet har många intressanta och varierade fågelmiljöer. Du hittar flera grunda näringsrika fågelsjöar (träsk) mitt på ön. De mest lättillgängliga är Mölnor och Ajkes träsk. De är lätta att spana av från vägen som går mellan Broa och Sudersand. I maj och juni hittar du brun kärrhök över vassarna. Lärkfalk jagar regelbundet. Har du riktig tur stöter du på aftonfalk! Runt Klintängarna på södra delen av Fårö är det fina rovfågelmarker. Här har du chans att se både havs- och kungsörn samt kärrhökar och lärkfalk. I maj och juni blommar orkidéerna fint. På Norsholmens flacka halvö i norr kan du få se brushanar spela i slutet av maj. Hanarna har vackert färgade kragar för att imponera på honorna.
-Norsholmen är nog min favoritlokal på Gotland. Hit återvänder jag alltid, avslutar Jim.


Brushane. Fotograf: Torsten Green-Petersen


Lätt att resa till Gotland
Det är lätt att ta sig till Gotland. Färjan tar du från Nynäshamn eller Oskarshamn. Direktflyg går till Visby från Stockholm, Malmö och Göteborg.
Välkommen till Gotland – här får du fantastiska fågelmöten utan att behöva trängas!


Jim Sundberg


Naturguiden Jim Sundberg
Jim, som är uppväxt i Stockholm och gotlänning sedan 1990, driver GotlandNature. Naturturismrörelsen erbjuder guidningar, kurser i fågelskådning samt örn- och nattsafaris på Gotland. Under juni arrangeras orkidésafaris. Jim leder också fågelresor i Europa och till andra delar av världen via AviFauna Naturresor. Vill du ha deras nyhetsbrev? Skicka ett mail till info@gotlandnature.com.