Fotografera genom din tubkikare med smartphone

Intresset för att fotografera med en smartphone genom tubkikare är idag större än det någonsin varit och det finns många olika adaptrar att välja mellan på marknaden. Fördelen med att använda telefonen är flera, den är alltid med, den tar mindre plats än en stor systemkamera och du kan direkt dela med dig av dina bilder.

Utbudet av adaptrar för phonescoping har växt tillsammans med intresset och idag finns en uppsjö att välja mellan, allt från de som är anpassade för en viss telefon och tubkikare till de universala varianterna som fungerar tillsammans med olika telefoner och tuber. Vår absolut populäraste adapter är Olivon USPA som passar de flesta tubkikare och telefoner.

Att fotografera genom tubkikaren med en telefon är ett smidigt sätt att dokumentera det du ser i tubkikaren, men det är några saker du bör tänka på för att få till bra bilder, se tips nedan.

Zooma på telefonen
När du har fått telefonen på plats bör du zooma in i bilden för att slippa vinjettering (mörka runda hörn i bilden, på vissa modeller blir detta väldigt påtagligt).

Zooma inte på tubkikaren
Var försiktig med att använda allt för hög förstoring på tubkikaren. Ju högre förstoring du har desto mer förstoras även skakningarna vilket ökar risken för oskarpa bilder.

Lär dig inställningarna
Möjligheterna till bra bilder ökar om du kan och förstår funktionerna i din telefons kamerainställningar. Testa olika inställningar för att förstå vad som fungerar bäst. Möjligheten till manuella inställningar i telefonernas kameror är också något som ökar.

Använd en fjärrutlösare
På många telefoner kan du använda knappen på hörlurssladden som avtryckare, detta minskar risken för skakningsoskärpa. På vissa telefoner kan du även röststyra och ta bilden genom att säga ett visst ord. Har din telefon ej dessa funktioner finns fjärrkontroller att köpa till.

Sänk stativet
Sänker du stativet så ökar stabiliteten och chansen att få bra bilder ökar markant. Sänk gärna stativet så pass lågt att du står på knä eller sitter ner när du fotograferar genom tubkikaren. Att höja upp mittpelaren på stativet bör undvikas.

Träna hemma i lugn och ro.
Som alltid ger träning färdighet, börja inte med att fotografera fåglar det första du gör. Träna istället på till exempel bilens registreringsplåt, soptunnan eller något annat stillasittande. Ungefär 20 meter är ett lagom långt avstånd att träna på.

Olivon USPA finns i flera olika varianter beroende på vad du har för diameter på ditt okular. Till adaptern medföljer tre stycken självhäftande gummiband av olika tjocklekar som du kan fästa på insidan av ringen för att förminska diametern.

Adaptern finns med följande ringstorlekar: 35mm, 44mm, 46mm, 53mm, 54mm, 61mm