På denna sida hittar du ett axplock av de fågellokaler som finns i och runt Stockholm. För mer information om fågelskådning i Stockholmsområdet, kontakta Stockholms Ornitologiska förening.
Foto av Hans-Georg Wallentinus: Fysingen, Angarnssjöängen; Olle Bernard: Säbysjön; Gigi Sahlstrand: Svartsjöviken. CC (BY) Lantmäteriet 2016. Karta: Petter Lämås.
Angarnssjöängen Angarnssjöängen är numera en stor våtmark som kanske är bäst som vår- och höstlokal. Då rastar mängder med olika gäss runt sjöängen och man kan få se blå kärrhök födosöka, främst under hösten. Brun kärrhök, rördrom, vattenrall och mindre sumphöna brukar häcka och havsörn ses nästan dagligen. Det är ca 700 meters promenad ner till sjön, men det finns en handikapp-parkering alldeles intill med anlagd väg till Byksberget för rullstolar. Buss 665 från Vallentuna mot Brottby/Kårsta. Stig av vid hållplats Örsta. Med bil: Norrtäljevägen/E18 norrut till Åkersbergaavfarten, men kör därefter rakt fram mot ”Angarn” och inte mot Åkersberga. Efter kyrkan finns efter 200 meter en stor parkering vid Örsta.
Fysingen Fysingen är en stor slättsjö öster om Rosersberg. Vid Ströms mad finns skådarplattform och fågeltorn. Lokalen är lämplig för rörelsehindrade eftersom man inte behöver ta sig speciellt många meter för att se de flesta fågelarterna på platsen. Här finns en mängd änder, gäss och vadare, samt en mindre skrattmåskoloni. Pendeltåg till Rosersberg och ca 2 km promenad. Med bil åker man till avfart Rosersberg och kör en liten bit norrut på gamla riksettan. Skylt ”Ström” visar var man tar av. Efter järnvägsbron är det första vägen till vänster ned till Ströms mad, där det finns en liten parkering.
Isbladskärret Isbladskärret ligger på södra Djurgården och är därför en av de mer centrala fågellokalerna. Här är lätt att skåda från olika håll och du har en bra överblick över hela kärret. Här finns en stor hägerkoloni och det är gott om våtmarksfåglar, till exempel änder och sumphöns. Även svarthakedopping ses regelbundet. Buss 69 från t.ex. Odenplan eller Centralen till hållplats Isbladskärret. Bil till lokalen via Djurgårdsbrunnsvägen/Manillavägen. Parkering vid Thielska galleriet.
Sandemar Sandemar är en av Södertörns mest välbesökta fågellokaler. Lokalen är bäst morgon och kväll – för att undvika störande motljus. Avståndet till fåglarna kan vara stort, så en tubkikare kan behövas. Ett 30-tal olika vadararter har setts. Maj och juli är bra månader för vadare. Sandemar är också en bra lokal för andfåglar. Ta buss 839 från Haninge C mot Dalarö och stig av vid Svärdsnäsviken. Där finns också parkering (ta i så fall väg 227 mot Dalarö från Nynäsvägen).
Svartsjöviken Svartsjöviken intill Svartsjö slott på Färingsö är en lokal med en stor variation av arter, över 200 har observerats här. Här har du bra chans att få se rovfåglar som till exempel havsörn, fiskgjuse, brun kärrhök och lärkfalk. Även flera olika arter av gäss, änder, vadare mm. I slottsskogen och i vassen sjunger många småfåglar.. Buss 176 från Brommaplan, byte i Svanhagen till buss 315 eller 316, kliv av vid Svartsjö slott. Med bil tar det ca 25 minuter från Brommaplan via Drottningholmsvägen, Ekerövägen, Färentunavägen, Svartsjövägen.
Säbysjön Säbysjön ligger strax norr om IKEA i Barkarby handelsområde. Även i Säbysjön finns en skrattmåskoloni och varje år försöker 1-2 par storlom häcka i sjön. Det finns ett fågeltorn i södra änden av sjön och från det kan man se och höra ett flertal arter vattenknutna fåglar, numera även rördrom. Bruna kärrhökar häckar också. Lokalen är bäst morgon och förmiddag. Nära tornet finns en observationsplattform över ett våtmarksområde. Buss 567 från Jakobsbergs station till Säby gård eller IKEA. Med bil tar man av IKEA-infarten från gamla Enköpingsvägen, men fortsätter rakt fram till parkering vid våtmarken.
Ågestasjön Ågestasjön är en lättillgänglig fågelsjö precis utanför de södra förorterna. Området är mycket varierat men de flesta fågelskådare kommer dit för de vattenanknutna fåglarnas skull. En stor skrattmåskoloni dominerar sjön. Tornets nedre etage går att nå med rullstol eller barnvagn. Här finns en mängd änder, nattaktiva sångare, rörhöna, vattenrall, etc. Buss 833 från Farsta strand mot Vidja. Stig av vid Ågesta gård. Där finns också parkeringsplats (Ågesta ridhus), kör i så fall Nynäsvägen och kör av vid Farsta. Följ vägen mot Ågesta (Ågesta broväg och Vidjavägen på slutet).
Fågellokaltexterna (förutom Isbladskärret och Svartsjöviken) är hämtade från ”Fåglar i Stockholmstrakten” och bearbetade av Hans-Georg Wallentinus.