Filtrera efter
Pris
1.490 SEK106.000 SEK
Sortera efter
Produktnamn˄˅
Pris˄˅
Tillagd˄˅
Bästsäljare˄˅

STJÄRNKIKARE & TELESKOP

Hos oss på Gunnar Olssons Foto hittar du ett stort utbud av bra stjärnkikare och teleskop. Dessa levereras alltid med minst ett okular men du kan även komplettera med fler för att få önskad förstoring. Vissa av våra teleskop har dessutom en motor med så kallad ”Goto-funktion”, som hjälper dig att hitta det du vill se på stjärnhimlen. Du kan enkelt köpa teleskop och stjärnkikare via vår hemsida, men vi har även flera modeller uppställda i butiken på Hornsgatan i Stockholm. Varmt välkommen in till oss!

MER OM VÅRA STJÄRNKIKARE

Med ett bra teleskop, eller stjärnkikare, kan du komma närmare både stjärnor och planeter. Ju större frontöppning teleskopet har, desto mer ljus samlas in, vilket ger bättre skärpa vid höga förstoringsgrader. Våra större modeller använder ofta speglar (reflektorer) istället för linser och dem är lämpliga för att observera ljussvaga objekt som galaxer och nebulosor.

VÄLJ RÄTT TELESKOP

Att välja rätt kan vara svårt – särskilt för nybörjare. Det är viktigt att tänka på hur stjärnkikaren ska användas, var det ska användas och vilka objekt du vill observera. Nedan går vi olika typer och begrepp som kan vara bra att känna till när du ska köpa teleskop:

Refraktorteleskop

Refraktorer är i allmänhet enkla konstruktioner och ger i regel hög bildkvalitet i förhållande till storlek och pris. De är relativt underhållsfria och enkla att använda vilket gör de till en bra stjärnkikare för nybörjare. De är lämpliga för att titta på månen, planeter och ljusstarka stjärnor.

Reflektorteleskop

Reflektorer använder speglar för att samla och fokusera ljuset, ett bra teleskop för dig som vill observera ljussvaga objekt som galaxer och nebulosor.

Katadioptriska teleskop

Katadioptriska teleskop kombinerar linser och speglar för att ge en kompaktare design med en stor öppning. Schmidt-Cassegrain är den vanligaste typen av katadioptriska teleskop.

Förstoringsgrad och ljusstyrka

Till skillnad från en vanlig kikare har teleskop ingen fast förstoringsgrad. Förstoringen kan justeras genom att byta okular. För att beräkna förstoringsgraden delar man teleskopets brännvidd med okularets. Till exempel, en teleskoptub med brännvidden 900mm och ett okular med 10mm brännvidd ger en förstoringsgrad på 90x. Ljusstyrkan påverkas av teleskopets frontöppning. Ju större öppning, desto mer ljus samlas in, vilket ger en ljusare bild och bättre detaljrikedom, särskilt vid observation av ljussvaga objekt. Större ljusstyrka förbättrar både bildkvaliteten och kortar exponeringstiden vid fotografering.

MONTERING

När du ska köpa teleskop är det bra att tänka på att det är känsligt för stötar och kraftig blåst, monteringen spelar en stor roll för stabiliteten. Ett ostabilt stativ och montering gör bilden skakig och försämrar din upplevelse av stjärnkikaren. De vanligaste typerna av montering är ekvatoriell montering (EQ-montering), Altazimuth-montering (AZ-montering) och motordriven gaffelmontering.

KOMPLETTERA MED HANDHÅLLEN KIKARE

Hos oss hittar du också handhållna kikare som passar bra till att studera stjärnhimlen. Det som utmärker dessa kikare är en stor frontlins som släpper in mycket ljus och en relativt hög förstoring. En handkikare av det här slaget kan vara ett väldigt bra komplement till ett teleskop för att du ska kunna orientera dig på stjärnhimlen och lära dig att hitta det du vill se.